30 Οκτωβρίου 2012

Οι αριθμοί στη φύση



Ένα φιλμ του Cristobal Vila για την ακολουθία Φιμπονάτσι και τον συσχετισμό της με τον φυσικό κόσμο. Οι αριθμοί της ακολουθίας του Φιμπονάτσι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την χρυσή αναλογία φ που υπολόγισε ο Πυθαγόρας και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας. Οι αριθμοί αυτοί εμφανίζονται παντού στη φύση, από τη διάταξη των φύλλων στα φυτά μέχρι το μοτίβο των πετάλων στα λουλούδια, τις πευκοβελόνες, ή τα στρώματα του φλοιού ενός ανανά.Δες κι εδώ, εδώ.

via George Fitsialis

27 Οκτωβρίου 2012

Κάτι περισσότερο για την εξίσωση E = mc²




Άραγε η γνωστή εξίσωση E = mc² - ακόμα και λογότυπος σε T-shirt έχει γίνει - είναι πλήρης; Ένα απολαυστικό βίντεο του Henry Reich, δημιουργού της σειράς MinutePhysics, εξηγεί ότι η εξίσωση E = mc² περιγράφει μόνο αντικείμενα με μάζα όταν δεν κινούνται. Αλλά τι γίνεται με σωματίδια χωρίς - όπως τα φωςτόνια- που κινούνται; Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο για μια γρήγορη εξήγηση!Συμπληρωματικά δείτε κι εδώ.

9 Οκτωβρίου 2012

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012

Serge Haroche & David Wineland
Ο Γάλλος Σερζ Αρός (Serge Haroche) και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάιλαντ (David J. Wineland) θα μοιραστούν από κοινού το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2012 «για τις επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων» (δες εδώ).Και οι δύο φυσικοί εργάζονται στον κλάδο της «κβαντικής οπτικής» και μελετούν τις θεμελιώδεις ιδιότητες του φωτός και της ύλης.Οι έρευνες των Αρός και Ουάιλαντ ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι «ίσως θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή μας όπως την άλλαξαν οι κλασικοί υπολογιστές τον περασμένο αιώνα» επισημαίνει η επιτροπή.Ο Σερζ Αρός γεννήθηκε το 1944 στην Καζαμπλάνκα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1971 στο Πανεπιστήμιο «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού. Είναι σήμερα καθηγητής στο Collège de France και την Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι. Ο Ντέιβιντ Ουάιλαντ  γεννήθηκε το 1944 στο Μιλγουόκι και έγινε διδάκτορας του Χάρβαρντ το 1970. Εργάζεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ. Περισσότερα εδώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...