Γράμμα στον Πρόεδρο Ομπάμα από τον Greg Schwanbeck (δες εδώ, εδώ), καθηγητή φυσικής στο Westwood High School, Μασσαχουσέτη, ΗΠΑ,ο οποίος μεταξύ των άλλων διερωτάται γιατί στα Λύκεια μιας τόσο τεχνολογικά προηγμένης χώρας όπως οι ΗΠΑ δε διδάσκονται θέματα από τη Θεωρία της Σχετικότητας, την Κβαντομηχανική ή περί αντιύλης, μαύρων οπών κι ακόμα τεχνολογικές εφαρμογές όπως συστήματα GPS, λέιζερς, κτλ. Δεν γνωρίζω αν απάντησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, αυτό που ξέρω είναι ότι κι εμείς έχουμε αφαιρέσει από την ύλη τα περί Σχετικότητας και Κβαντομηχανικής - επειδή δεν έχουν …τις «πρέπουσες» ασκήσεις φαντάζομαι - και έχουμε από καιρό απαλείψει την Ηλεκτρονική, παρόλο που τα νέα εργαστήρια Φυσικής (…ελέω ΕΠΕΑΕΚ) έχουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό! Πηγή και σχετικά σχόλια εδώ.
Διαβάζω ότι μια από τις πιο σπάνιες «μεταμορφώσεις» στον κόσμο των σωματιδίων εθεάθη για πρώτη φορά «live» στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN και ανάβει φωτιές (λες;) ποικιλοτρόπως στον κόσμο της Σωματιδιακής Φυσικής και όχι μόνο. Η πρωτοφανής στα ανθρώπινα μάτια διάσπαση ενός μεσονίου Bs (δες κι εδώ) σε ένα μιόνιο και ένα αντιμιόνιο προσφέρει μια «γερή» επιβεβαίωση στο Καθιερωμένο Πρότυπο. Ταυτοχρόνως όμως καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Υπερσυμμετρία, τη «σούπερ» θεωρία που έχει προταθεί για τη συμπλήρωση των κενών του Καθιερωμένου Προτύπου, αλλά ακόμη δεν έχει βρει την απόδειξή της. Περισσότερα εδώ, εδώ.
Μια αγγλο-γερμανική ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα νέο πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν «κοντινό» ήλιο, ακριβώς στη σωστή απόσταση, όπου το κλίμα ίσως να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής.Η ομάδα ανακάλυψε ουσιαστικά τρεις νέους πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το αστέρι, περίπου 44 έτη φωτός μακριά, αλλά μόνο ένας εξ αυτών έχει τη σωστή θερμοκρασία ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.«Το αστέρι HD 40307g είναι ένα ήσυχο παλιό αστέρι, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος πλανήτης δεν θα μπορούσε να διαθέτει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης» δήλωσε ο Γκιλιέμ Άνγλα-Εκούντε του Πανεπιστημίου Γκέτινγκεν της Γερμανίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε συνεργασία με τον Μίκο Τουόμι του Πανεπιστημίου Χαρτφοτνσιρ της Βρετανίας. Ο πλανήτης έχει μάζα τουλάχιστον επτά φορές αυτή της Γης, αλλά η απόστασή του από τον ήλιο είναι περίπου η ίδια με αυτή του πλανήτη μας, κάτι που σημαίνει ότι δέχεται σχεδόν την ίδια ηλιακή ενέργεια με τη Γη. Περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ.