Χορεύει το corn flour, το γνωστό άνθος αραβοσίτου των παιδικών μας χρόνων; Και βέβαια, υποστηρίζει το πείραμα, κατά πώς επιβεβαιώνει και το αναρτημένο βιντεάκι! Κι αυτό επειδή το μείγμα άνθος αραβοσίτου και νερού είναι ένα μη-νευτώνειο ρευστό. Ένα μη νευτώνειο ρευστό παρουσιάζει χαμηλό ιξώδες (viscosity) ιδιαίτερα όταν υποβάλλεται σε ανάδευση και γίνεται περισσότερο λεπτόρρευστο. Για παράδειγμα, τμη νευτώνεια ρευστά είναι το τυπογραφικό μελάνι, οι διάφορες βαφές (ελαιοχρώματα κλπ.), τα πυκνά αιωρήματα και τα κολλοειδή διαλύματα (λ.χ. το γάλα, το αίμα, η κινούμενη άμμος, το ρευστό τσιμέντο, η ζελατίνη, κ.ά.) αλλά και το ζαχαρόνερο και το ούζο με νερό(!), και κάποια λιπαντικά… Σε αντίθεση, τα γνωστά μας ρευστά (ή νευτώνεια υγρά) όπως είναι το νερό, το πετρέλαιο, τα ποικίλα υδατικά διαλύματα, τα αραιά αιωρήματα και γαλακτώματα, ο υδράργυρος κ.ά. εμφανίζουν χαμηλό ιξώδες και ρέουν εύκολα (δηλαδή κατά τη ροή τους αναπτύσσονται πολύ μικρές εσωτερικές τριβές στα μόρια τους).Για να επανέλθω, δείτε αναλυτικές οδηγίες εκτέλεσης του πειράματος στην ιστοσελίδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου