15 Μαΐου 2011

Το κόκκινο κρασί και η υπεραγωγιμότητα!

Ο Yoshihiko Takano (δεξιά στη φωτό), καθηγητής στο National Institute for Material Science στο Tsukuba της Ιαπωνίας και o ερευνητής Keita Deguchi επιδεικνύουν σκόνη υπεραγώγιμης ένωσης μετάλλων (κράμα σιδήρου, τελουρίου και σουλφίδιου του τελουρίου: FeTe0.8S0.2), υλικό του οποίου η υπεραγωγιμότητα αυξάνει επτά φορές περισσότερο όταν βυθίζεται στο κόκκινο κρασί απ' ό,τι στην αιθανόλη ή στο νερό (δες εδώ κι εδώ). Η ιστορία της ανακάλυψης είναι λίγο παλαιή –από το καλοκαίρι του 2010. Τότε που δοκίμαζαν δείγματα του υλικού, που δεν είναι υπεραγώγιμο σε κανονικές συνθήκες, αλλά γίνεται αν επιδράσει οξυγόνο ή βυθίζοντάς το σε ζεστό νερό και αναδεύοντας επί ώρες. Παρόμοια, άλλο δείγμα είχαν βυθίσει σε μίγμα νερού και αιθανόλης. Για να γιορτάσουν τα επιτυχή (;) αποτελέσματα του πειράματος διοργάνωσαν ένα μικρό πάρτι και είπαν, γιατί όχι- μάλλον τελούντες εν ευθυμία- να δοκιμάσουν νέα πειράματα βυθίζοντας δείγματα του υλικού σε σακέ, ουίσκι, λευκό και κόκκινο κρασί, μπύρα κι άλλα ποτά, θερμαίνοντας στους 70ο C για 24 ώρες… Βρήκαν ότι στο μίγμα νερού-αιθανόλης μόνο το 10% του υλικού κατέστη υπεραγώγιμο στους 6 Κ. Αλλά στο κόκκινο κρασί η υπεραγωγιμότητα του υλικού αυξήθηκε κατά 62,4 % και στους 7,8 Κ (δες εδώ κι εδώ). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή το κρασί και η μπύρα οξειδώνονται εύκολα και δεδομένου ότι το οξυγόνο προκαλεί την υπεραγωγιμότητα στο υλικό, τα ποτά μπορεί να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σαν καταλύτες στην παροχή οξυγόνου, παρόλο που απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ακριβής μηχανισμός.Οψόμεθα, αν και ο Υ. Takano δήλωσε (δες εδώ) ότι ίσως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ως γεύση και στην ουσία που προκαλεί την υπεραγωγιμότητα, αφού όσο καλύτερη η γεύση του κρασιού, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι! (Εβίβα!)

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...