20 Ιουλίου 2011

Ανακαλύφθηκε ο τέταρτος δορυφόρος του Πλούτωνα


Ανακαλύφθηκε ένας τέταρτος δρυφόρος σε τροχιά γύρω από τον (νάνο) πλανήτη Πλούτωνα με τη βοήθεια  του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.Ονομάστηκε προσωρινά Ρ4 (Pluto 4) και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 13 με 34 χιλιόμετρα. Είναι ο μικρότερος από τους τέσσερεις δορυφόρους του πλανήτη- ο μεγαλύτερος, ο Χάρων, έχει διάμετρο 1043 χιλιόμετρα  και οι δυο άλλοι, η Νύχτα και η Ύδρα, έχουν διάμετρο 32 και 113 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.Ο P4 βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές της Νύχτας και της Ύδρας, που ανακαλύφθηκαν από το Hubble το 2005. Ο Χάρων  (που μαζί με τον Πλούτωνα αποτελεί διπλό πλανήτη) ανακαλύφθηκε το 1978 από το Αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο.Η παρατήρηση από το Hubble πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εργασιών για την υποστήριξη της αποστολής "Νέοι Ορίζοντες" της NASA, στην οποία έχει προγραμματιστεί μια στενή επαφή με τον Πλούτωνα και τους δορυφόρους του το 2015.
"Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων", δήλωσε ο Mark Showalter του Ινστιτούτου SETI, ο οποίος είναι επικεφαλής αυτού του προγράμματος παρατήρησης με το Hubble.

2 σχόλια:

  1. "Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων" Δέος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...