27 Απριλίου 2011

Φήμες ότι "βρέθηκε" το μποζόνιο Higgs

Όργιο φημών κατέκλησε τις τελευταίες ημέρες την κοινότητα των φυσικών και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι, επί τέλους, "ανακαλύφθηκε" από τα πειράματα στον Μεγάλο Αδρονιακό Επιταχυντή (LHC) του CERN το μποζόνιο Χιγκς (Higgs boson). Όλα ξεκίνησαν από ένα ανώνυμο σχόλιο (δες το εδώ) στο blog του φυσικού Peter Woit του πανεπιστημίου Columbia. Γίνεται αναφορά σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που υπογράφουν(;) τέσσερις ερευνητές του CERN, όπου αναφέρουν πως εντόπισαν ένα σωματίδιο το οποίο βρισκόταν σε διαδικασία «αποσύνθεσης» και μετατροπής του σε δύο φωτόνια. Οι ερευνητές δεν κατονομάζουν τον μποζόνιο Χιγκς, αλλά αναφέρουν ότι «ήρθαμε μπροστά σε μια παρατήρηση που ξεπερνάει το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής» και συμπληρώνουν ότι «πρόκειται για ένα γεγονός που δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συναρπαστική εποχή για τη Φυσική και σύντομα θα έχουμε νέες σημαντικές ανακαλύψεις όπως άγνωστα μέχρι σήμερα σωματίδια».Παρόλο που δεν είναι σαφές αν κατά πόσο το υπόμνημα είναι αυθεντικό, οι εκπρόσωποι του CERN υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν, δηλώνοντας στα ΜΜΕ ότι «πράγματι σε ένα από τα πειράματα υπήρξε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διερεύνηση του συγκεκριμένου πειράματος ώστε να υπάρξει οριστική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πείραμα αποτελεί τμήμα μας ευρύτερης πειραματικής διαδικασίας στην οποία λαμβάνουν μέρος 3 χιλιάδες επιστήμονες. Συνεπώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι και να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε οτιδήποτε» (δες εδώ, εδώ κι εδώ). Ας περιμένουμε να δούμε αν πρόκειται για γεγονός ή για μια ακόμα φήμη σαν αυτή που διέτρεχε την επιστημονική κοινότητα εννέα μήνες πριν, ότι δηλαδή στα πειράματα του επιταχυντή Tevatron του Fermilab ανιχνεύθηκαν "ελαφρά" μποζόνια Χιγκς, κάτι που γρήγορα διαψεύστηκε (δες εδώ κι εδώ)- το πείραμα στο Tevatron είναι παρόμοιο με αυτό του ανιχνευτή ATLAS στον LHC. Από την άλλη η φήμη ενισχύεται από την πρόσφατη ανακοίνωση του Fermilab ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις για ένα άγνωστο- μέχρι σήμερα- υποατομικό σωματίδιο ή ακόμα και για μια εντελώς νέα δύναμη στη φύση (δες εδώ), αλλά και παλαιότερη δήλωση του γενικού διευθυντή του CERN ότι όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στο Χιγκς (δες εδώ). Σχετικός ενδεικτικός σχολιασμός εδώ κι εδώ.
Επικαιροποίηση: Γνήσιο είναι το υπόμνημα (report) που αναφέρει πιθανή ανίχνευση του μποζονίου Χιγκς, σύμφωνα με νεώτερη δήλωση του James Gilles του CERN, αν και θεωρείται πρόωρη οποιαδήποτε σχετική αναφορά (δες εδώ κι εδώ).
10-5-2011 Μάλλον το Χιγκς μας παίζει το κρυφτούλι...Το "ξαναχάσαμε", δες κι εδώ
18-5-2011 To 2012 θα λυθεί το μυστήριο για το "σωματίδιο του Θεού"
Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ δήλωσε (εδώ) ότι, «αν το μποζόνιο Χιγκς υπάρχει, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012 θα το έχουμε εντοπίσει. Αλλά αν τελικά δεν εντοπιστεί το συγκεκριμένο σωματίδιο, αυτό δεν θα είναι μια αποτυχία, το αντίθετο θα έλεγα. Αν δεν εντοπιστεί μέχρι τότε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο, που να εξηγεί την ύπαρξη της μάζας στην ύλη»  
22-8-2011 Higgs Boson search continues as signs of God Particle fade
12-12-2011 Έντονη φημολογία περί εντοπισμού του μποζονίου Higgs
 5-7-2012 Βρέθηκε το Higgs! 
11-9-2012 Δημοσιεύθηκαν οι μελέτες για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs

4 σχόλια:

  1. Δεν βρέθηκε τελικά το μποζόνιο Χιγκς

    Το CERN διαψεύδει τις φημολογίες περί εντοπισμού του «σωματιδίου του Θεού»

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2011, 23:32

    http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=401264

    Περικλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι. Και βλέπουμε. Το 2012 κοντά είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λέτε να έχει κάποια σχέση με ... το 2012 των Maya;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικείμενης ...της συντέλειας του κόσμου ΑΥΡΙΟ (κιόλας!)πάσα αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς περιττεύει, εδώ:http://www.tovima.gr/world/article/?aid=401456&sms_ss=facebook&at_xt=4dd44df255ec27f9%2C0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...