12 Δεκεμβρίου 2011

Έντονη φημολογία περί εντοπισμού του μποζονίου Higgs

Από εδώ το πάνε, από εκεί το φέρνουν με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα ότι οι ερευνητές στα πειράματα ATLAS και CMS εντόπισαν την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς   αλλά και τον προηγούμενο Απρίλιο το ίδιο συνέβαινε (δες εδώ) σε ένα αγώνα δρόμου για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (δες κι εδώ). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του προγράμματος ATLAS Μπιλ Μάρεϊ με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Nature» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά επισημαίνοντας ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί – οι επιστήμονες αναζητούν πραγματικά «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ, με εσωτερικό e-mail στους εργαζομένους τόνισε ότι η αυριανή επίσημη ανακοίνωση δεν αναμένεται να αποκαλύψει κάποιο σαφές στοιχείο υπέρ της ύπαρξης του ασύλληπτου σωματιδίου. «Τα αποτελέσματα θα βασίζονται στην ανάλυση αρκετά περισσότερων δεδομένων από εκείνα που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι, τα οποία θα σημαίνουν μια σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση για το μποζόνιο Χιγκς, δεν θα είναι όμως αρκετά ώστε να γίνει μια οριστική ανακοίνωση για την ύπαρξη ή μη του Χιγκς» (εδώ). Αύριο λοιπόν τα σπουδαία!.
Δες και: Higgs boson: Excitement builds over 'glimpses' at LHC

Επικαιροποίηση:
13-12-2011 Το κύριο συμπέρασμα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το CERN είναι ότι το μποζόνιο Higgs, αν υπάρχει, το πιθανότερο είναι -στα πλαίσια του Καθιερωμένου Προτύπου- να έχει μάζα από 115,5 έως 131 GeV σύμφωνα με το πείραμα ATLAS, και από 115 έως 127 GeV σύμφωνα με το  πείραμα CMS, αλλά ίσως η μάζα του σωματιδίου να βρίσκεται στο στενό εύρος 124 – 126 GeV (!) (περισσότερα  εδώ).
13-12-2011 Higgs 'may have been identified'
13-12-2011 LHC seeshint of lightweight Higgs boson
15-12-2011 Higgs boson:the particle of faith
18-12-2011 Βρέθηκε το «σωματίδιο του Θεού»;
18-12-2011 Νανόπουλος, προσωκρατικοί & μποζόνιο Higgs (video)

2 σχόλια:

 1. Αξίζει αραγε να το συνδιάζουμε με το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ;
  Σκεφτόμουνα:Αν αυτή η ανακάλυψη που παίρνει μάλιστα και τόσο καιρό (ας μην υπολογίσουμε και τα έξοδα) είναι τοόοοσο σπουδαία,το βραβείο Νόμπελ μάλλον είναι ελάχιστη ανταμοιβή.
  Από την άλλη πάλι,τόσοι και τόσοι επιστήμονες που παίρνουν βραβείο Νόμπελ κάθε χρόνο (φυσικοί,χημικοί,βιολόγοι,ιατροί κ.λ.π.)έκαναν τόσο καιρό και τόσα έξοδα για την δικιά τους "ανακάλυψη";
  Κάτι δεν μου πάει καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...η "αλήθεια" είναι ότι το όνειρο κάθε επιστήμονα είναι το Βραβείο Νόμπελ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...