23 Δεκεμβρίου 2011

Νέο υποατομικό σωματίδιο από τον LHC

Ένα νέο, άγνωστο μέχρι τώρα υποατομικό σωματίδιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο CERN, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Το νέο σωματίδιο ονομάστηκε μποζόνιο Chi-b (3P).Το Chi_b (3P) ή bottom quarkonium είναι μια διαφορετική, πιο διεγερμένη μορφή των σωματιδίων Chi (διάβαζε: χι) που είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα. Το νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα beauty ή bottom κουάρκ και ένα αντι-beauty κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, η οποία συγκρατεί και τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες, και συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Jones του πειράματος Atlas του CERN (δες εδώ, εδώ). Προδημοσίευση της ανακάλυψης έχει αναρτηθεί στο  arXiv (δες εδώ).

15 Δεκεμβρίου 2011

Τα "ελληνικά" χειρόγραφα του Νεύτωνα

Ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του Νεύτωνα (sir Isaac Newton, 1642-1727) ανάρτησε στο Διαδίκτυο το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Cambridge Digital Library), όπου δίδαξε o μεγάλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, αλχημιστής και θεολόγος επί 25 χρόνια (1669-1696). Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 4000 σελίδες - περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που έχει στην κατοχή του το φημισμένο πανεπιστήμιο - έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι πολλές από τις σημειώσεις του Νεύτωνα, όταν ήταν φοιτητής στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ (1661-1669), είναι στην ελληνική (δες εδώ) - ο Νεύτων ως μαθητής διδάχθηκε την αρχαία ελληνική και τη λατινική γραμματεία  και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι γραμμένο στα λατινικά, γλώσσα, τότε, των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Περισσότερα εδώ: http://cudl.lib.cam.ac.uk/collections/newton

12 Δεκεμβρίου 2011

Έντονη φημολογία περί εντοπισμού του μποζονίου Higgs

Από εδώ το πάνε, από εκεί το φέρνουν με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα ότι οι ερευνητές στα πειράματα ATLAS και CMS εντόπισαν την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς   αλλά και τον προηγούμενο Απρίλιο το ίδιο συνέβαινε (δες εδώ) σε ένα αγώνα δρόμου για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (δες κι εδώ). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του προγράμματος ATLAS Μπιλ Μάρεϊ με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Nature» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά επισημαίνοντας ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί – οι επιστήμονες αναζητούν πραγματικά «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ, με εσωτερικό e-mail στους εργαζομένους τόνισε ότι η αυριανή επίσημη ανακοίνωση δεν αναμένεται να αποκαλύψει κάποιο σαφές στοιχείο υπέρ της ύπαρξης του ασύλληπτου σωματιδίου. «Τα αποτελέσματα θα βασίζονται στην ανάλυση αρκετά περισσότερων δεδομένων από εκείνα που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι, τα οποία θα σημαίνουν μια σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση για το μποζόνιο Χιγκς, δεν θα είναι όμως αρκετά ώστε να γίνει μια οριστική ανακοίνωση για την ύπαρξη ή μη του Χιγκς» (εδώ). Αύριο λοιπόν τα σπουδαία!.
Δες και: Higgs boson: Excitement builds over 'glimpses' at LHC

Επικαιροποίηση:
13-12-2011 Το κύριο συμπέρασμα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το CERN είναι ότι το μποζόνιο Higgs, αν υπάρχει, το πιθανότερο είναι -στα πλαίσια του Καθιερωμένου Προτύπου- να έχει μάζα από 115,5 έως 131 GeV σύμφωνα με το πείραμα ATLAS, και από 115 έως 127 GeV σύμφωνα με το  πείραμα CMS, αλλά ίσως η μάζα του σωματιδίου να βρίσκεται στο στενό εύρος 124 – 126 GeV (!) (περισσότερα  εδώ).
13-12-2011 Higgs 'may have been identified'
13-12-2011 LHC seeshint of lightweight Higgs boson
15-12-2011 Higgs boson:the particle of faith
18-12-2011 Βρέθηκε το «σωματίδιο του Θεού»;
18-12-2011 Νανόπουλος, προσωκρατικοί & μποζόνιο Higgs (video)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...