22 Σεπτεμβρίου 2011

Τα νετρίνα κινούνται γρηγορότερα από το φως;


Faster than Light? by CNRS

Δέσμη νετρίνων κάλυψε την απόσταση περίπου 730 χιλιομέτρων μεταξύ CERN και του Εργαστηρίου Gran Sasso κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (60 ns) γρηγορότερα από το φως ή είχαν ταχύτητα περίπου 0,0025% μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός! Οι ερευνητές, υπό τον Antonio Ereditato, έμειναν έκπληκτοι από το αποτέλεσμα και επανέλαβαν το πείραμα σχεδόν 16 000 φορές την τελευταία τριετία με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα (δες εδώ).Σύμφωνα με τον Antonio Ereditato «όταν έχεις στα χέρια σου ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις κάνει το παραμικρό λάθος. Επί μήνες ελέγχαμε εξονυχιστικά τα αποτελέσματά μας και δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσουμε κάποιο λάθος».Οι ερευνητές του πειράματος Opera δημιούργησαν μια δέσμη μιονικών νετρίνων και τα έστειλαν από το CERN, κοντά στη Γενεύη, Ελβετία στο υπόγειο -1400 μέτρα κάτω από το έδαφος-  Εργαστήριο Gran Sasso (LNGS), 120 km ΒΑ της Ρώμης, Ιταλία, με στόχο να δουν πόσα από αυτά θα μετατρέπονταν σε ταυ νετρίνα. Τα ευρήματά τους είναι στατιστικά σημαντικά και εφόσον επαληθευτούν και από άλλα εργαστήρια, θα ταράξουν για τα καλά τη βασική αρχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας σύμφωνα με την οποία τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως (περισσότερα εδώ κι εδώ). Tώρα, αν αποκλειστεί και η ύπαρξή του μποζονίου Higgs και οι φυσικοί υποχρεωθούν να επανεξετάσουν από την αρχή το κυρίαρχο Καθιερωμένο Πρότυπο (δες εδώ), μμμ, κάτι δεν πάει καλά με τη φυσική του 20ού αιώνα - αν και οι μεγάλες ανατροπές είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την επιστήμη (δες κι εδώ).Αλλά ας μη βιαζόμαστε...
Τα νετρίνα υπάρχουν ολόγυρά μας, καθώς αποτελούν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ηλίου. Είναι ηλεκτρικά ουδέτερα σωματίδια, έχουν πολύ μικρή μάζα, απαντώνται σε τρεις μορφές ("γεύσεις") ως νετρίνο ηλεκτρονίου, μιονικό νετρίνο, ταυ νετρίνο. Τα νετρίνα σπάνια αλληλεπιδρούν με την ύλη, περνάνε μέσα από τοίχους και διαπερνούν τους πλανήτες και δισεκατομμύρια τέτοια υποατομικά σωματίδια περνάνε κάθε δευτερόλεπτο μπροστά μας και μέσα από το σώμα μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!Ένα τηλεσκόπιο ανίχνευσης νετρίνων, το πείραμα ΝΕSΤΟR, λειτουργεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου.

Eπικαιροποίηση 
23-9-2011 Speed of light broken-an expert's view
23-9-2011 Νετρίνο «αστραπή» απειλούν τον Αϊνστάιν και τη σύγχρονη φυσική 
24-9-2011 Superluminal muon-netrinos? Don't get your hopes up
24-9-2011 Challenging Einstein is usually a losing venture 
24-9-2011 Το πρόγραμμα OPERA και συνέντευξη Σταύρου Κατσανέβα
24-9-2011 Ο θεωρητικός φυσικός Jim Al-Khalili, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Αγγλία, είπε: "Οι επιστήμονες έχουν δίκιο να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά την ερμηνεία αυτών των ευρημάτων. Εάν τα νετρίνα έχουν σπάσει την ταχύτητα του φωτός, θα ανατρέψουν τον ακρογωνιαίο λίθο της φυσικής του  τελευταίου αιώνα. Αυτό είναι εφικτό, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό ότι υπάρχει ένα λάθος στα δεδομένα. Εάν, όμως, το πείραμα του CERN αποδειχθεί ότι είναι σωστό και τα νετρίνα έχουν σπάσει την ταχύτητα του φωτός, εγώ θα φάω τα μποξεράκια μου(!) ζωντανά (live) στην τηλεόραση." Δες κι εδώ.
26-9-2011 Κατά τον Heinrich Päs από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, Γερμανία, είναι πιθανό τα νετρίνα να εκμεταλλεύονται άγνωστες διαστάσεις και να κόβουν δρόμο μέσα από τον χωρόχρονο σε περίπτωση που «οι επιπλέον διαστάσεις στο σύμπαν μπορεί να είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε τα σωματίδια που κινούνται σε αυτές να τρέχουν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα που ταξιδεύουν στις τρεις γνωστές διαστάσεις του Σύμπαντος» (δες εδώ και εδώ).
9-10-2011 Το πείραμα που «ανακάτεψε τα χαρτιά της Φυσικής»:Συνέντευξη του Σταύρου Κατσανέβα (…) Μερικοί τίτλοι εφημερίδων ανακοίνωσαν σε πρωτοσέλιδα την ανατροπή του Αϊνστάιν. Αυτό είναι υπερβολικό γιατί, εφόσον οι μετρήσεις της Opera χρησιμοποιούν το GPS και η ακρίβεια του GPS βασίζεται στη θεωρία του Αϊνστάιν, θα ήταν αντιφατική η χρήση τους για να αποδειχθεί ότι ο Αϊνστάιν είναι “λάθος”. Η επιστήμη, αντίθετα με την πολιτική ή κάποιες κοινωνικές επιστήμες, δεν προχωρεί με “ανατροπές” αλλά με γενικεύσεις…
23-2-2011 Πιθανόν είναι λάθος ότι το νετρίνο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον σε τεχνικό σφάλμα οφείλεται η απρόσμενη μέτρηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CERN Τζεημς Γκίλις, αν και οι ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνές τους για να καταλήξουν ποιά τελικά μπορεί να ήταν η επίπτωση αυτών των σφαλμάτων στο αποτέλεσμα της μέτρησης της ταχύτητας. Περισσότερα εδώ και εδώ.
24-2-2011 Δεν καταθέτουν τα όπλα οι φυσικοί της ομάδας OPERA
30-3-2012 Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του πειράματος Opera


3 σχόλια:

 1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Νομίζω ότι η απάντηση του Al-Khalili τα "λέει όλα" (Αν και μεταξύ μας "ποτέ μην λες ποτέ").

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τώρα το ανακάλυψαν;; Να τι έλεγα το 1978
  ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΣ. Πραγματικότητα ή φαντασία: Προβληματισμός.
  Για να παραδεχτούμε ότι η ταχύτης του φωτός και οποιαδήποτε κυματική ή υλική ακτινοβολία είναι η ανώτερη δυνατή, τότε πρέπει να παραδεχτούμε πως ο χώρος με στον οποίον διαδραματίζονται όλες η κινήσεις, αποτελείτε από κάτι το οποίον περιορίζει την ανάπτυξη μεγαλυτέρων ταχυτήτων, από την ρευστότητα του χώρου ή την ανωτέρα δυνατή μετάθεση του, την αδράνεια του, την ταχύτητα διαταραχής του, την ελαστικότητα του. Σε έναν χώρο εντελώς κενό δεν μπορεί να νοηθεί περιορισμόςταχύτητας.

  ΘΕΜΑΤΑ: Ελληνικής «αφύσικης» ΦΥΣΙΚΗΣ. ΝΕΑ κοσμοθεωρία στην προσιτή αλήθεια. Φυσική έξω από το κατεστημένο και των ΜΜΕ. Διαχρονική σελίδα. Επαναστατική αιρετική φυσική από μηδενική βάση.
  ΝΕΕΣ Θεωρίες Φυσικής: Προσεγγίσεις. + Βαρύτητα. + Μαύρες Τρύπες; Ή ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣ, Η ΠΛΑΝΗΤΗ. + Χρόνος δεν υπάρχει! + Τρίτη διάσταση 3D.
  Βιβλίο Ελληνικής φυσικής: ΣΥΜΠΑΝ = ΧΩΡΟΣ * ΥΛΗ * ΚΙΝΗΣΗ. Δωρεάν -370 kb.
  http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm
  Φυσική, Σ Υ Μ Π Α Ν νέα; ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ Φαινόμενων κυματικής ακτινοβολίας.
  <> ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΦΩΣ. <> ΧΙΛΙΕΤΙΑ - MILLENNIUM. <>ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ<>

  ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ http://www.nlg.gr/dlefimerides.htm.
  Βιβλίο 1 Νο 0904 Απόδειξη 9/6/1980

  ΒΙΒΛΙΟ Νο3) (=Β3) . Φυσική: ΣΥΜΠΑΝ = ΧΩΡΟΣ * ΥΛΗ * ΚΙΝΗΣΗ (Σ =Χ .Υ .Κ)
  http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm
  Βιβλίο Ελληνικής φυσικής. Διαχρονικής υπερσύγχρονης «αφύσικης» φυσικής από μηδενική βάση. Συμπιεσμένα νοήματα. Διανέμετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή 374ΚΒ ("μισή" δισκέτα) ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
  http://users.otenet.gr/~tzinis/B-3-FYSIKH-gr.htm Δωρεάν -400 kb.
  ΝΕΑ κοσμοθεωρία. Νέες αντιφατικές διαπιστώσεις. Λέγει αληθινές αλήθειες, επικίνδυνες αλήθειες, προσπελάσεις, αυστηρός αντικειμενικά συγκεκριμένα και όχι υποκειμενικά. Την προσιτή αλήθεια δυναμικά επιθετικά προκλητικά...... αλλά πάντα αντικειμενικά.
  ΝΕΑ Φυσική έξω από το κατεστημένο. Επαναστατική αιρετική φυσική από μηδενική βάση. Λέγει πως:
  Πως: 1) Η ενέργεια δεν προσδιορίζει την κίνηση, αλλά η κίνηση την ενέργεια.(Οποιαδήποτε ενέργεια, είναι τελικά καθαρή ΚΙΝΗΣΗ) (Σελ.10).Η ενέργεια είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
  Πως: 2) Ο χρόνος δεν προσδιορίζει την κίνηση αλλά η κίνηση τον χρόνο (Σελ.44). Χρόνος δεν υπάρχει, ούτε και συστολή του χρόνου. Ο χρόνος είναι αίσθηση (Σελ.48).
  Πως: 3) Το φαινόμενο Ντόπλερ έρχεται σε αντίθεση με την σωματιδιακή φύση του φωτός και την σταθερή ταχύτητά του (Σελ.15).
  Πως: 4) Το φως δεν είναι κβάντα αλλά μια διαταραχή του χώρου (Σελ.31-39).
  Πως: 5) Ο χώρος είναι ότι θέλεις και για ότι τον θέλεις (Σελ.14-17).
  Πως: 6) Το ηλεκτρόνιο περιφερόμενο στην τροχιά του εκπέμπει ΣΥΝΕΧΩΣ κυματική ακτινοβολία σε αντίθεση με την θεωρία του Μπορ (Σελ.20).
  Πως: 7) Όλες οι κυματικές ακτινοβολίες οφείλουν την ύπαρξή τους στην κίνηση (περιφορά) του ηλεκτρονίου(Σελ.20).
  Πως: 8) Η θερμότητα είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας περιστροφής των ηλεκτρονίων στις τροχιές τους. (Διαταραχή του χώρου) (Σελ.52).
  Πως: 9) Φως: Το σκοτεινότερο πράγμα στην φύση μετά τον χώρο (Διαταραχή του χώρου) (σελ.41).
  Πως: 10) Η ενέργεια, η αδράνεια, η ορμή, η ταχύτητα είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά της σχετικής κίνησης της ύλης (Σελ.24).
  Πως: 11) Δεν υπάρχει όριο ταχυτήτων σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν (Σελ.12-15).
  Πως: 12) Η μάζα και η ταχύτητα είναι άσχετες μεταξύ τους. (Αύξηση μάζας κλπ.) (Σελ.12)
  Πως: 13) Στο κέντρο της γης δεν υπάρχει βαρύτητα (Σελ.29).
  Πως: 14) Η ύλη και η κίνηση προσδιορίζει τον κόσμο μας εντός του χώρου (Σελ.9).
  Πως: 15) Τα πάντα είναι σχετικά (με τον άνθρωπο) ακόμα και η έννοια της σχετικότητας.
  Πως: 16) Αλήθεια είναι κάθε τι που δεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ως ψέμα, είτε μας συμφέρει είτε όχι.
  Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ =(Στη μαύρη λίστα;;;) http://users.otenet.gr/~tzinis
  http://www.tzinis.blogspot.com/ tzinis@otenet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φήμες ότι "βρέθηκε" το μποζόνιο Higgs
  1/2 #3 Αμφισβητήσεις τις σύγχρονης φυσικής. Χωρίς αχαλίνωτη φαντασία.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >> http://users.otenet.gr/~tzinis/nea-fisikis.htm
  ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ: ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ της αυτής φοράς ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ!! (Δυναμικά.) Όλα τα άτομα της ύλης ενός στοιχείου είναι ίδια, άρα ομώνυμα, (εκτός αν κάποιος με διαψεύσει) τότε πως έλκονται και σχηματίζουνε τα μέταλλα; κανονικά θα ΕΠΡΕΠΕ να απωθούνται και να μην υπήρχαν μέταλλα ή πλανήτες κλπ.
  Αν τα ομώνυμα απωθούνταν εμείς δεν θα υπήρχαμε, ούτε και το σύμπαν, όλα θα ήταν σε μια αέρια κατάσταση στην ανώτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους λόγω απωθήσεως τους. Επομένως είναι λάθος ότι τα ομώνυμα απωθούνται. Αλλά ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ (της αυτής φοράς) ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ!! Ο τολμών νικά 90%. -Ή την πατά 10% . Διαψεύστε μου. Τολμήστε να προβληματιστείτε με τις ΝΕΕΣ ιδέες που παρέχω, σπάστε το φράγμα τις απαθείας τα ταμπού μην μένετε παθητικοί αποδέκτες.
  ΦΡΑΓΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΜΕΤΑ τα πρωτόνια τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια μπαίνουμε στη χώρα του φανταστικού του υποθετικού του αναπόδεικτου κλπ. με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
  Αυτό που έχει ΟΤΙ ιδιότητες θέλουμε είναι ο ΧΩΡΟΣ. Ή ΘΕΟΣ, είναι ο χώρος και οι ιδιότητες του. Πέστε μου ένα πράγμα που να ΥΠΑΡΧΕΙ και να ΜΗΝ έχει ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Ο ΦΡΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΟΥ. (Τελική κατάληξη) Στην περιοχή του μη συνθέτου λες ότι θέλεις χωρίς να θεωρείσαι φαντασιόπληκτος.
  Δυστυχώς ο επεξεργαστής του ανθρώπου μπορεί να επεξεργάζεται φαινόμενα ΣΥΝΘΕΤΑ, δηλαδή φτάνει μέχρι την περιοχή του συνθέτου, όταν όμως ένα πράγμα δεν είναι σύνθετο, τότε αδυνατεί να το επεξεργαστεί (περιορισμός του όχι συνθέτου) πχ το άτομο αποτελείται από πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια "ποζιτρόνια" κλπ. το πρωτόνιο αποτελείται από ένα νετρόνιο και ένα ποζιτρόνιο, (θετικό ηλεκτρόνιο). Το νετρόνιο από ένα πρωτόνιο ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρόνιο κλπ. Όταν δεν είναι σύνθετο; ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ.
  Τα e- έχουν αρνητικό φορτίο και όταν από ένα στοιχείο αφαιρεθούν μερικά e- τότε το στοιχείο εμφανίζει θετικό φορτίο, ή απλός έλλειψη αρνητικού; Δηλαδή υπάρχει (e+) = θετικό φορτίο; ή απλός εμφανίζετε σε εμάς σαν θετικό; Όπως σε μια ζυγαριά που ισορροπεί βάζοντας ένα βάρος από την μια μεριά καταστρέφετε η ισορροπία και λέμε ότι παρουσιάζει θετικό φορτίο και όχι έλλειψη αρνητικού; (Υπάρχουν λόγοι για να αμφισβητούμαι την ύπαρξη ποζιτρονίων).
  Αν υπάρχουν θετικά (e+) τότε αυτά θα έπρεπε να περιστρέφονται αντίστροφα από τα αρνητικά e-, αλλά το θέμα είναι κατά ποια ένια περιστρέφονται αντίστροφος; ΛΕΝΕ: (η ασθενής αλληλεπίδραση δρα μόνο σε αριστερόστροφα σωματίδια (και δεξιόστροφα αντισωματίδια ). Δηλαδή οι δείκτες ενός ρολογιού περιστρέφονται από αριστερά προς δεξιά, αν τους κοιτάξουμε από την πίσω μεριά αυτοί περιστρέφονται αντίστροφα, και πολύ περισσότερο αν το σύστημα έχει τρις βαθμούς ελευθερίας. Τι είναι όμως ποζητρόνιο, τι ηλεκτρόνιο, τι αντινετρόνιο κλπ. Τι είναι ηλεκτρικό φορτίο, τι είναι μαγνητισμός; Τι είναι τέλος πάντων κάτι το οποίον δεν είναι σύνθετο; Είναι το τοίχος τις ανθρώπινης λογικής; Η αρχή του ΜΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ, η επαναστατική λογική επεξεργασία και διαπιστώσεως μου.
  Το λάθος του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το C ². Την στιγμή τις κρούσης, η ενέργεια είναι (C ²). Μετά την κρούση το σύστημα αποκτά την αρχική του ενέργεια; -ΌΧΙ βέβαια, το (C ²) τι γίνατε που πάει;
  ΜΕΤΑ από τα πρωτόνια τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια μπαίνουμε στη χώρα του φανταστικού του υποθετικού του αναπόδεικτου κλπ. με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
  Όποιος δεν θέλει να ξεφτιλίζεται για την νοημοσύνη του πρέπει ή να παραδεχτείτε τα όσα λέγω ή να τα διαψεύσει, για ενδιάμεση λύση δεν άφησα πολλά περιθώρια.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΘΕΜΑΤΑ: Ελληνικής «αφύσικης» ΦΥΣΙΚΗΣ. Διαχρονική σελίδα έξω από τα κατεστημένα. http://users.otenet.gr/~tzinis/B-3-FYSIKH-gr.htm ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΗΜΗΤΡΙΟΣ tzinis@otenet.gr http://users.otenet.gr/~tzinis

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...