16 Μαρτίου 2012

Τα νετρίνα, εν τέλει, δεν είναι ταχύτερα από το φως;

Επανάληψη του πειράματος τα ομάδας Opera, στο οποίο τα νετρίνα βρέθηκαν να κινούνται ταχύτερα από το φως (δες εδώ), δείχνει ότι τα υποατομικά σωματίδια δε θα ανατρέψουν τελικά την Eιδική Θεωρία της Σχετικότητας. Η ταχύτητα των (ίδιων) νετρίνων μετρήθηκε εκ νέου με διαφορετικό τρόπο στην ίδια διαδρομή των 730 χιλιομέτρων, στην  οποία είχε πραγματοποιηθεί το πείραμα αρχικά την ομάδα Opera, και τώρα από την ομάδα Icarus, που και αυτή εργάζεται στο εργαστήριο Γκραν Σάσο και εξ αρχής αμφέβαλε για το αποτέλεσμα της ομάδας Opera (δες κι εδώ). Η νέα μέτρηση δείχνει ότι τα νετρίνα δε κινούνται ταχύτερα από το φως (δες εδώ). «Είμαστε απόλυτα συμβατοί με την ταχύτητα του φωτός όπως τη διδαχθήκαμε στο σχολείο (...) Είμαστε πλέον 100% σίγουροι ότι η ταχύτητα του φωτός είναι η ταχύτητα των νετρίνων» δήλωσε  ο Sandro Centro, εκπρόσωπος της ομάδας Icarus. Περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ
30-3-2012 Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του πειράματος Opera

2 σχόλια:

  1. Δεν πρόκειται περί επανάληψης ή καινούριας μέτρησης. Τα δεδομένα έχουν προκύψει από τις ίδιες δέσμες νετρίνων που εστάλησαν τον Νοέμβρη και που το OPERA μέτρησε με διαφορά στους χρόνους άφιξης περίπου 60 ns. Οι νέες μετρήσεις που είχαν αναγγελθεί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... τέσσερα πειράματα με την ίδια δέσμη τρέχουν στο Γκραν Σάσο.Διαφορετικές ομάδες, πιθανά τα διαφορετικά αποτελέσματα. Οψόμεθα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...